miercuri, 21 octombrie 2009

enterotoxiemia anaeroba a oilor-anaerobiozele oilor

boli sporadico-enzootice, cu evolutie rapida: tulb digestive, nervoase si renale, adeseori mortale
Etiologie:
-Clostridium perfringens toxotipurile A,C,D,E
-Cl. sordelli

Sursele de infectie sunt solul, furajele, apa, probabil laptele oilor contaminate. imbolnavirile sunt mai frecvente primavara, vara si toamna, in anii ploiosi, caldurosi si cu vegetatie abundenta.Majoritatea cazurilor apar dupa mutarea oilor pe pasuni luxuriante, in gradini de zarzavat, ratii mari de concentrate, sau furajeze mucegaite. pierderi de pana la 30% din efectiv.

Patogeneza:
Schimbarea brusca a alimentatiei, hranirea excesiva cu produse bogate in proteina si sarace in celuloza determina acumularea la nivelul intestinului o serie de substante nedigerabile rezultand acidoza si atonie intestinala. acesta este mediul propice dezvoltarii germenilor din genul Clostridium cu eliberare de toxine, care actioneaza asupra peretelui intestinal determinand un intreg tablou clinic si lezional.

Tablou clinic:
forma supraacuta:debuteaza brusc prin abatere profunda, ramanere in urma turmei, ataxie, nesiguranta in miscari si necoordonare, colici violente, convulsii, scrasniri din dinti.uneori prezinta spumozitati sanguinolente la gura si orificii nazale, coma si moarte dupa 15-20 minute sau cel mult 24 de ore. animale normale seara, sunt gasite moarte dimineata.
forma acuta: se desfasoara mai incet 2-4 zile, oile prezinta diaree (fecale fetide, sanguinolente) respiratie dispneica, uneori icter, edeme subcutanatem coma-moarte. foarte rar vindecari.

Morfopatologic:Cadrave balonate, intra rapid in putrefactie, membre in extensie, cap pe spate, spumozitati sanguinolente. Cantitati mari de lichid la nivelul cavitatilor, sange de culoare inchisa, mucoasa cheagului si jejunului congestionate, cu necroze si ulcere, continut intestinal spumos, hemoragic.

Anaerobioza produsa de Cl.perfringens poate fi confundata cu antrax, hepatita necrozanta, acidoza ruminala.

Tratamentul: este ineficient in forma supraacuta. in forma acuta se recomanda ser antiperfringens 0.5 ml/kc s.c. asociat cu antibiotice( tetraciclina, eritromicina, ampicilina etc.)

Profilaxie si combatere:
- se va evita schimbarea brusca a regimului alimentar, si asigurarea unei ratii echilibrate
-asigurarea igienei
-Imunoprofilaxie vaccinarea cu vaccinuri contra anaerobiozelor la rumegatoare. schema de tratament depinde in functie de fiecare produs, in general se practica o vaccinare care este urmata de rapel.
- in caz de aparitie a bolii se schimba alimentatia, si administreaza fan cateva zile, si se elimina ceilalti factori favorizanti
-animalele bolnave se izoleaza si se trateaza
- la oile sanatoase se poate adminsitra ser antianaerobiozelor 0.25 ml/kc sau se vaccineaza sau se trateaza cu tetraciclina 0,01 g/kc adm i.m
- se pot adminstrea antibiotice in furaje

6 comentarii:

  1. buna seara am anaerobioza la iezi cu ce se poate trata va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. buna seara am anaerobioza la iezi cu ce se poate trata va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Încercați coglavax este cel mai bun atât la oii miei cât și la capre sau iezi

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce s-a umflat capul la capră,și când am taiatot am găsit pe mațe ceva precum gelatina???Multulesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Dece mor miei dimineața ai vezi ca manca și pana seara ai apuca niște dureri la burta tremura și mor ce ar putea sa aiva

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-au murit doi miei de 3kg și când i-am desfăcut aveau fierea mărită !! Să fie anaerobioză?

    RăspundețiȘtergere